06 augusti 2009

Nu kanske det är dags...



Sista veckan har Jacob drägglat mer än vanligt och gnagat intensivt på utsidan av tummen/handen. Senaste två dagarna har han somnat snabbt och sovit mer än han brukar och idag har han svettats mycket på huvudet (dock utan feber). Kan det kanske vara tänderna som är på gång nu!? Tycker man kan se att det är nåt på väg upp, men man vet ju aldrig.

För ett bra tag sedan skrev jag lite angående vår strategi för hur man får ett barn att somna själv. Det funkade ju ganska bra redan när vi började att bara lägga honom i sängen och sitta på en pall bredvid så han skulle se att vi var där. Efter någon vecka satte vi oss längst bort i rummet men var fortfarande kvar tills han somnat. Även det gick bra. Tror vi tvingats ta upp honom för att börja om endast två gånger, men då har det nog berott på annat. I dagarna har vi bara lagt ner honom i sängen, gett honom snuttefilten och sagt godnatt och sedan lämnat rummet. Han har köpt det och säger ingenting... Vi har väl bara testat det i 2-3 dagar så vi får se om det funkar. Det vore kanon isf. Han vet att vi finns i närheten och han vet hur han ska somna på egen hand. Han har blivit bekväm i både miljö och sovrutin och det funkar även när vi är borta och han måste sova där.
Hemligheten i alla rutinförändringar ligger nog i att ge barnet tid och vara lyhörd samtidigt som man måste vara konsekvent i sitt handlande och hålla de rutiner man försöker skapa. Framförallt försöka hålla rutinerna de dagar man inte är hemma eller om man inte orkar. Det lönar sig i slutändan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar